De bijbeltegels in Museum Vleeshuis

Waar komen ze vandaan?
Wat betekenen ze?
Wat is hun toekomst?

Studierapport - Frans Caignie 

>>> Open PDF  <<< (42 pagina's, 3,5 MB) - - - >>> Open Inventaris <<< (Excel bestand) - - - Foto's : zie onderaan

De keuken op de eerste verdieping van het Museum Vleeshuis is rondom bezet met tegels die elk een voorstelling weergeven uit ofwel het Oude Testament ofwel het Nieuwe Testament. Ook de schouw van de ernaast gelegen opkamer heeft een dergelijke betegeling. De afbeeldingen zijn zo prachtig weergegeven dat deze collectie meer dan de moeite loont om thematisch geďnventariseerd te worden en de kunstwaarde ervan kenbaar te maken aan een breder publiek.
 
Het doel van deze studie is een zo compleet mogelijke documentatie samen te stellen ten behoeve van verdere consultatie en studie en deze ter beschikking te stellen in de bibliotheek van het Museum.

Het boek “Bijbeltegels-Bibelfliesen” samengesteld door Jan Pluis is van een onschatbare waarde geweest bij het determineren van de tientallen verschillende bijbelthema’s uit het Oude en het Nieuwe Testament, alsook voor het bepalen van hun productieplaats en productieperiode.

Deze studie werd uitgevoerd in 1996 en beëindigd in januari 1997 met onderhavig rapport. Naar aanleiding van de publicatie ervan in 2019 op deze website werd de tekst opnieuw geredigeerd en geactualiseerd. Hoewel deze materie niet zozeer thuis hoort op een website die specifiek gericht is op de studie van de majolicategel, is dit de enige mogelijkheid om deze studie en betegeling kenbaar te maken en niet in een lade of ordner in de vergetelheid te laten opgaan.

De koperen slang.
Oude Testament, Num. 21:8, 9

Judit steekt het hoofd van Holofernes in een zak.
Oude Testament, Judit. 13: 9, 10a

De vlucht naar Egypte.
Nieuwe Testament, Mat. 2:14

Jezus predikend vanaf een schip.
Nieuwe Testament, Mat. 13:2

  Foto's van muur A
 
Foto's van muur B
 
Foto's van muur C
 
Foto's van muur D
 
Foto's van muur E
 
Foto's van muur F
 
Foto's van de Schouw in de opkamer
 

Webmaster: Frans Caignie  mail to the Webmaster

Laatst bijgewerkt op: 15 april 2019