Een Antwerps tapijt ... of
Het verhaal van twee aansluitende tegels

   
 

 
>>>
Open PDF <<<
 

In 1998 publiceerden auteurs Frans Caignie en Tony Oost een studie van twee tegels uit de collectie van Museum Vleeshuis (nu de MAS|collectie Vleeshuis) die vanwege enkele gemeenschappelijk elementen in hun decor, op elkaar konden aangesloten worden.

De eerste tegel (AV.7669) toont een cirkelsegment, waarbij de omsluitende cirkelband is opgevuld met een festoenmotief. Tegen deze cirkelband rust een in de lengte doorgesneden halve zeshoek. De hoek linksonder toont een wit geglazuurd cirkelsegment met enkele vage blauwe vegen. In de tegenovergestelde hoek bevindt zich een kwartachthoek met een sterk gestileerd bladmotief gespaard uit het blauw. De twee overige hoeken hebben een identieke hoekvulling: de helft van de stijl van een kruis met telkens een haakse aanloop vanuit de cirkelband. Deze tegel wordt in de studie aangeduid met de term "cirkelbandtegel".

Bij de tweede tegel (AV.7664) staat een diagonaal gerichte zeshoekfiguur waarbinnen een motief met bladranken is aangebracht in de kleuren blauw, oranje en groen. In de twee hoeken langsheen de lange zijde van de zeshoek is een identieke kwartachthoek in spaartechniek geschilderd als bij de cirkelbandtegel. In de twee overige hoeken treffen we dezelfde kruisstijlen aan als op de cirkelbandtegel, eenmaal op oranje en eenmaal op groene achtergrond. Deze tegel wordt in de studie aangeduid met de term "diagonaaltegel".

Gemeenschappelijke elementen bij deze tegels zijn de kwartkruisen en de blauwe kwartachthoeken. De cirkelbandtegel heeft deel uitgemaakt van een medaillon van negen tegels dat als een soort tapijt rust op een vloer met diagonaaltegels. In de studie wordt een reconstructie voorgesteld van dit medaillon waaraan diagonaaltegels zijn aangesloten.

Het artikel werd gepubliceerd in jaarboek 26/1998 (p. 2-12) van de Vrienden van het Nederlands Tegelmuseum te Otterlo. Omdat geen elektronische versie beschikbaar is, werd het niet eerder overgenomen op deze website. Dit is nu verholpen door een scan van de publicatie, waarbij de afbeeldingen en tekeningen toch enigszins inboeten aan kleurkwaliteit.
Aanleiding hiertoe is een hernieuwde studie van de majolicategels in de MAS|collectie Vleeshuis, die een derde aansluitbare tegel aan het licht brengt (AV.7670.1-2). De reconstructie van het samengaan van deze drie tegels maakt deel uit van het studierapport van de MAS|collectie Vleeshuis (deel II dat ook hier gepubliceerd zal worden), maar wordt hier reeds voorgesteld.
Juli 2015

MAS|collectie Vleeshuis
AV.7669

MAS|collectie Vleeshuis
AV.7664

AV.7670.1-2
MAS|collectie Vleeshuis
 
   

Webmaster: Frans Caignie  mail to the Webmaster

Laatst bijgewerkt op: 17 september 2015